Ce sunt bolile pulmonare?

Prin prevalenţa crescută, prin consecinţe, prin costurile pe care le presupune îngrijirea pacienţilor, bolile pulmonare reprezintă în opinia specialiştilor o importantă problemă de sănătate publică în România.


Conform statisticilor furnizate de OMS, România se situează în fruntea ţărilor europene în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare.


Bolile Pulmonare cu incidenţă crescută în România: bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), astmul, cancerul pulmonar, bronşiectaziile, tuberculoza. Alte afecţiuni pulmonare cu impact social sunt: apneea de somn, hipertensiunea arterială pulmonară, tabagismul, pneumonia pneumococică.


Doar 100.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu BPOC din cei 1 milion cât se estimează că ar fi numărul persoanelor care suferă de această afecţiune în România.


În România, se estimează că aproximativ 1 milion de persoane suferă de astm, numărul acestora fiind în continuă creştere.


În România, incidenţa cancerului bronhopulmonar comparativ cu alte tipuri de tumori canceroase este ridicată, cu peste 7.300 de cazuri noi înregistrate anual.


Bronşiectaziile sunt mai frecvente la bărbaţi. Jumătate din cazuri apar la copiii sub 15 ani.


Rata incidenţei cazurilor de tuberculoză în România este de 100 la 100.000 de locuitori. Astfel, în fiecare oră sunt diagnosticate cu tuberculoză 3 persoane.


Nu există statistici oficiale privind numărul persoanelor care urmează tratament pentru apneea în somn. Circa 8% dintre bărbaţii între 40-65 ani suferă de cel puţin 10 întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului.


Hipertensiunea arterială pulmonară apare cu o incidenţă de 15-25 de persoane la 1 milion de locuitori.


În România, fumatul omoară aproximativ 33.000 de persoane/an.


Pneumonia pneumococică este o boală provocată de pneumococ, care poate fi găsit frecvent la indivizi sănătoşi, ca saprofit, în cavitatea bucală şi în faringe.


Parteneri

Testimoniale”Conferinţa Naţională Managementul Bolilor Pulmonare îşi propune să devină un instrument de informare cu privire la importanţa diagnosticării precoce şi urmarea unui tratament adecvat.” Prof.univ.dr. Florin Mihalţan, Președintele Societății Române de Pneumologie 2006-2016.
Sanatatea TV
Inscrie-te aici!


emisiune boli pulmonare

emisiune boli pulmonare